Skal jeg spare op eller låne penge?

Hvornår bør man spare op, og hvornår kan det være en god ide at foretage et lån?
I dagens Danmark er dette en problemformulering der optager mange menneskers bevidsthed.

Hvor det førhen ikke var muligt at låne penge andre steder end banken, eller fra forældre og venner der kunne spæde til med et par tusind kroner når der var brug for det, findes der i vort moderne samfund nu et enormt konkurrerende marked af virksomheder og firmaer, der alle tilbyder lån gennem adskillige platforme og medier.

Hvad enten man er af den gamle skole og ønsker at foretage et større lån i banken, eller er en af de mere moderne lånere der anvender tidens talrige “mini-lån” er problemet dog det samme: Så lad os i denne artikel ikke fokuserer på de store økonomiske diskussioner, men snarer den personlige og menneskelige holdning til spørgsmålet: “Skal jeg spare op eller låne penge?”

Øjeblikkelig glæde

På mange tidspunkter i livet kan man komme til at stå i en situation, hvor økonomien ikke rækker til at foretage et ønsket køb, der kan forbedre eller forsøde livet for sig selv eller familien.

Hvorledes disse situation ser ud kan være yderst forskellige – For nogle er lån den sidste udvej, udelukkende foretaget når der er tale om store beløb såsom huslån, men der er også en hastigt voksende andel af befolkningen, der anser lån som værende en ganske almindelig del af enhver moderne danskers hverdag og økonomi af 2 grunde:

  1. Lån kan opfylde forbrugernes øjeblikkelige behov
  2. At foretage et øjeblikkeligt lån kan være en fordel på det danske marked, der er i konstant bevægelser, og hvor rabatter og tilbud kan betyde store besparelser, hvis man slår til indenfor en forudbestemt tidsramme.

Læs mere på welikemoney.com/dk/

Skulle man eksempelvis være ved at spare op til en bestemt computermodel, og skulle denne model pludselig komme på tilbud, kan det være en god ide at undersøge hvorvidt det er muligt at foretage et mikro-lån, der sikrer at man kan købe det ønskede produkt, mens det stadig er på tilbud: Det er blot vigtigt på forhånd at undersøge hvorvidt det i sidste ende kan betale sig, når renterne regnes med i den endelig slutpris.

At spare op

Der er ikke voldsomt meget at skrive om opsparing – det er en normal del af langt de fleste forbrugeres hverdag. Der skal ikke herske nogen tvivl om at det at spare op til et ønsket mål er den letteste måde at foretage køb, da det er en yderst enkel og ligetil finansieringsmetode. Samtidigt er det dog også klart, at denne metode er yderst tidskonsumerende og kan være svær at overholde. At lægge penge til side hver måned er, for langt de fleste, ikke en sjov opgave. Sammenlignet med lån er det dog for nogle et foretrukket alternativ, da man derved ikke behøver bekymre sig om renter og tilbagebetaling, men det kan tage mange måneder at skrabe nok håndøre sammen, til at foretage de køb man ønsker.

I sidste ende er det derfor ikke et spørgsmål om hvorvidt den ene metode er bedre end den anden, men hvorvidt man foretrækker at få sine behov opfyldt med det samme, til gengæld for en lidt højere slutpris grundet renter, eller har tålmodighed nok til at vente i længere tid, og selv sparer op.

Øjeblikkelig glæde er en stor del af det samfund vi lever i: Med en hverdag hvor der er mindre fritid, flere ting der skal nås og mere og mere stress og jag, er det de små ting i livet der er med til at skabe stor glæde, såsom en ny computer man virkelig gerne vil have.

Så i sidste ende er valget op til forbrugerne selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *