Få foretaget professionel fjernelse af visdomstænder

Har du haft problemer med hovedpine, feber- og forkølelseslignende perioder som kommer og går? Og er disse symptomer ledsaget af smerter i den bagerste del af munden? Så har du måske en eller flere visdomstænder som af den ene eller den anden årsag forårsager problemer i din mund.

Det er ikke alle som får visdomstænder, og af dem som får dem er det ikke alle som behøver få foretaget en fjernelse af visdomstænderne. Men der kan dog være mange årsager til at en visdomstand skaber problemer. Visdomstænder har tendens til at skabe problemer, fordi de hos en del mennesker gror frem i en kæbe som ikke har plads til flere tænder. Det vil naturligvis forårsage smerter, da tanden vil skubbe på de tænder som allerede findes i munden.

Et andet problem som kan forekomme ved fremvækst af visdomstænder er vækst i en ubelejlig retning. Tandens vinkel kan eksempelvis være horisontal, eller tanden kan have en vinkling ud mod kinden eller ind mod tungen. Det vil i alle tilfælde kunne forårsage trangstilling, og kan sågar lede til skader på de omkringliggende tænder, selve kæbeknoglen eller nerverne i munden. I nogle tilfælde vil en visdomstand også gøre det besværligt at vedligeholde god mundhygiejne, og det kan lede til udvikling af caries, hvor tænderne støder sammen.

Hvornår skal du få fjernet din visdomstand?

Det er svært helt konkret at fortælle, hvornår du bør få foretaget fjernelse af dine visdomstænder, da alle mennesker er forskellige. Men der er dog en liste med gode tommelfingerregler, som det kan være smart at overveje, hvis man går med tanker om at kontakte sin tandlæge. Oplever man symptomer som det beskrevne ovenfor, kan man derfor tage en snak med sin tandlæge og høre om sine muligheder for at få foretaget en fjernelse af de pågældende visdomstænder. Men her får du imidlertid et par eksempler på, hvornår du bør kontakte din tandlæge omkring at få fjernet dine visdomstænder.

  • Hvis du har svært ved at holde den pågældende visdomstand ren gennem tandbørstning og brug af tandtråd, da det kan give caries på sigt.
  • Hvis du hyppigt oplever hævelse og betændelse i tandkødet omkring tanden.
  • Hvis der er opstået en fordybning i tandkødet mellem visdomstanden og nabotanden.
  • Hvis visdomstanden støder op mod nabotanden nede i kæben.
  • Hvis der er en cyste ved kronen på den pågældende visdomstand. Her vil den skulle fjernes, uanset om den er helt, delvist eller slet ikke frembrudt. Behandlingsformen vil afhænge af situationen.

Gør det ondt at få fjernet en visdomstand?

Bedøvelsen under fjernelsen af visdomstanden vil sikre dig mod grove smerter, så det er først efter operationen, du vil kunne opleve smerter. Når bedøvelsen forsvinder fra området, vil der kunne forekomme smerter i området, men du vil kunne dulme det med almindelig smertestillende medicin. Din tandlæge vil udlevere sådan medicin til dig efter operationen. Området vil være ømt i nogle dage efter operationen, så du bør skåne den side af munden og tygge din mad i den anden side i et par dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *